• Huisdieren megastore in Soest
  • Ruim 1700 m2 winkelplezier
  • Dierenkliniek in onze winkel
menu
Vandaag geopend van 08:00 tot 16:00

Nierfalen bij de hond en kat

Een belangrijke functie van de nieren is het filteren van het bloed om zo afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Wanneer de nieren niet meer goed werken is dit levensbedreigend. Nierfalen kan acuut of chronisch zijn. Bij een chronische nierziekte ontstaat littekenweefsel in de nieren, waardoor een kleine knobbelige nier ontstaat. Dit wordt ook wel een schrompelnier genoemd.  

Oorzaken van nierfalen

Nierfalen kan verschillende oorzaken hebben zoals een bacteriële infectie van de nier, een niersteen, vergiftiging, een tumor, een hoge bloeddruk of door ontstekingen elders in het lichaam. Ook kunnen problemen met de nieren ontstaan door erfelijke nieraandoeningen zoals PKD (Polycystic Kidney Disease) of de stapelingsziekte Amyloidose.

Nierfalen herkennen

Om nierfalen bij uw hond of kat tijdig te kunnen behandelen is het belangrijk om de symptomen te herkennen. Bij acuut nierfalen is uw huisdier vaak opeens heel ziek. Symptomen hiervan zijn:

  • Geen of weinig eetlust
  • Braken en/of diarree
  • Opeens heel veel urine produceren of juist helemaal geen

Bij chronisch nierfalen gaan de symptomen vaak meer geleidelijk. Uw huisdier heeft vaak last van een of meer van de volgende kenmerken:

  • Verminderde eetlust
  • Meer slapen
  • Een mottige vacht
  • Slechte adem
  • Gewichtsverlies
  • Meer plassen en meer drinken

Ook braken en/of diarree kan voorkomen bij problemen met de nieren. In een vergevorderd stadium van nierfalen eten dieren vaak helemaal niet meer, zijn ze sloom en kunnen er zweren in de bek ontstaan.

Nierfalen vaststellen

Nierfalen bij de hond of kat kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek en urineonderzoek. Tegenwoordig is een bloedtest beschikbaar die nierfalen in een vroeger stadium kan vaststellen. Op het moment dat de nierwaarde creatinine verhoogd is, werkt 70% van de nieren al niet meer. Door middel van urineonderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van een infectie en/of eiwitverlies via de nieren. Ook zegt de concentratie van de urine iets over de werking van de nieren.

In veel gevallen kan de oorzaak van nierfalen niet worden achterhaald. Wel is het belangrijk om bijvoorbeeld een bacteriële infectie uit te sluiten. Om die reden adviseren wij om naast bloed- en urineonderzoek ook een echo van de nieren te laten maken. Ook meten wij de bloeddruk van uw huisdier, aangezien een hoge bloeddruk vaak een rol speelt bij nierproblemen.

Behandeling van nierfalen

Wanneer uw hond of kat niet meer eet of drinkt of is uitgedroogd, geven wij uw huisdier een infuus om de uitdroging op te heffen. Het is belangrijk dat uw huisdier weer gaat eten. Vaak geven wij een smakelijke dieetvoeding mee om aan te sterken. Deze voeding bevat weinig eiwitten en fosfaat en ontlast de nieren zoveel mogelijk. Uw hond of kat moet altijd de mogelijkheid hebben om onbeperkt water te kunnen drinken. Katten zijn vaak van zichzelf al matige drinkers. Om die reden geeft Pets Health u graag advies over hoe u uw kat meer kan laten drinken. Soms is het daarnaast nodig om uw huisdier medicatie te geven of in geval van een bacteriële infectie een langdurige antibioticakuur.

Prognose

In sommige gevallen van acuut nierfalen kan uw hond of kat helemaal genezen. Vaak houdt uw huisdier echter een blijvend mindere nierfunctie over. Chronisch nierfalen is niet te genezen. In dit geval is de behandeling erop gericht om uw huisdier zich zo goed mogelijk te laten voelen en om het ziekteproces te vertragen.

Helaas is nierfalen niet te voorkomen. Wanneer het in een vroeg stadium wordt vastgesteld kan de achteruitgang van de nieren beter geremd worden. Laat daarom regelmatig de urine van uw huisdier controleren.



Handige informatie